Ofiste Dengeli Beslenme

ofiste-dengeli-beslenme

Uzun süren mesai saatleri ve yoğun geçen çalışma temposu ofiste düzenli beslenmeyi zorlaştırıyor. Oysaki dengeli ve sağlıklı beslenme ofiste konsantrasyonu artırıyor, verimli çalışmaya olanak sağlıyor.

 

Sadece ana öğünlerden oluşan bir beslenme yerine hem ana hem ara öğünlerden oluşan ve 3-4 saati geçmeden doğru besinleri tüketerek dengeli beslenmek mümkün. Şenpiliç ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Proje Danışmanı Uzman Diyetisyen Olcay Barış, ‘Ofiste Dengeli Beslenmenin’ tüyolarını bizlerle paylaştı.

 

Dengeli ve sağlıklı beslenmenin hem konsantrasyonu hem de verimliliği artırdığına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Olcay Barış, bu anlamda doğru besinler nedir sorusunu, “Ara öğünlerde tüketeceğiniz fındık, ceviz, badem ile kuru meyveler veya galeta peynir veya meyve-leblebi ikilisi uzun süre tok kalmayı sağlıyor, kan şekerini dengeliyor.” şeklinde yanıtlıyor.

 

Ana öğünlerin en önemlisinin ise şüphesiz kahvaltı olduğunun altını çizen Barış, “Kahvaltı öğününde proteine yer vererek uzun süre tok kalabilirsiniz. Poğaça, simit, börek tüketimi yerine tam buğday ekmeği, peynir, yumurta, mevsim yeşillikleri ile hazırlayacağınız kahvaltı güne aktif başlamanızda en büyük etken. Öğlen öğünlerinde ise çorba tüketimi ile açlık bastırılmalı ve ardından kızartma besinler yerine ızgara-haşlama veya fırında et, tavuk, balık, hindi, az yağ ile pişmiş zeytinyağlılar tercih edilmeli, yoğurt-ayran ile öğün tamamlanmalıdır.” diyerek bol salatanın posa içeriğinin yüksek olması nedeniyle uzun süre tok tutacağından öğünlere mutlaka eklenmesinin gerekliliğini vurguluyor.

 

“Kafeinin uyarıcı etkisinden dolayı ofiste fazla miktarda tüketilen çay kahve vücutta su tutulmasını artırıyor.” diyen Olcay Barış, “Böylece içilen su miktarı azalıyor. Kafeinin fazla tüketimi ise uyarıcı etkisinin tam tersine yorgunluk, uyku hali, konsantrasyon düşmesine sebep oluyor.” açıklamasını yaprak, bu yüzden toplam çay-kahve tüketiminin günde 4-5 fincanı geçmemesi ve günde en az 2 litre su içilmesi gerektiğinin önemini ifade ediyor.

 

Uzman Diyetisyen Olcay Barış, son olarak hareketin de önemine değinerek, “Beslenmenin ve sıvı tüketiminin yanında çalışma yoğunluğunuza hareket ekleyerek enerjinizi arttırmayı unutmayın. Masa başında 10-15 dakika sırt, kol egzersizleri yaparak kan dolaşımınızı hızlandırın. Öğle yemeğinizin ardından kısa da olsa yürüyüş yapmaya çalışın, eve giderken aracınızı uzağa park edip veya vesaitlerden daha erken inip yürüme yolunuzu uzatabilirsiniz. “ şeklinde bir hatırlatmada da bulunuyor.

 

Sağlık İçin, Dengeli Beslenip Harekete Geçin…

Yapılan araştırmalar Türkiye’de erkeklerin yüzde 25’inin kadınların da yüzde 41’inin obez ya da aşırı kilolu olduğunu gösteriyor. Dünya’daki çocukların yüzde 20-25’inin obez olduğu ve bu çocukların yüzde 70’inin erişkinlikte de obez oldukları biliniyor. Obezite’nin dünyayı olduğu kadar Türkiye’yi de tehdit ettiği gerçeğinden yola çıkan Şenpiliç, 2015 yılında ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ sloganıyla büyük bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticisi Şenpiliç tarafından başlattılan ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Kampanyası, ailelerinin beslenmesi konusunda kilit rol üstlenen kadınların dengeli beslenme ve egzersizin önemi konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor.

 

Kampanya kapsamında geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İSMEK’lerde ve MEB’in destekleri ile İstanbul’da çeşitli devlet okullarında etkinlikler düzenlendi. ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Kampanyası, 2016 yılında Sakarya’da Şenpiliç Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi ile Kocaeli Büyükşehir, Eskişehir Büyükşehir ve İzmir Büyükşehir belediyeleri gibi işbirlikleri ile düzenlenen etkinliklerle hedefi doğrultusunda Anadolu’da yaygınlaştırılmaya başlandı.