Çalışma Ortamınızın Nasıl Olmasını İstersiniz?
Zamanımızın büyük bir dilimini iş yerlerimizde geçirir olduk. Evdeki eşyalarınızı hatta ailenizi bile işyerinizdeki arkadaşlarınız ve eşyalarınızdan belki de hiç bu kadar sık görmemektesiniz. Kimliğiniz artık isim ve soyadınızdan çok kartvizitinizdeki ünvanınız olmuştur artık. Pazarlama Tümer Bey, Üretim Kerem Bey, Proje Dilara Hanım, İnsan Kaynakları Sema Hanım gibi…
Kişilerin çalıştıkları işyeri ortamını sevmeleri, gösterdikleri performans açısından çok önemli. Bilgi paylaşımı, motivasyon, esnek bir ortam, yapılan işin objektif bir şekilde ölçümlenmesi çalışanların işlerini sevmeleri için önemli unsurlar arasında yer alıyor.
Türkiye’de kısa bir süre çalıştıktan sonra, Kanada’da çalışmaya giden üniversite mezunu bir genç, çalıştığı şirketin özellikleri sayesinde burada çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtiyor.
Bu şirkette neler var neler yok, klasik şirketlere oranla farklılıkları neler, bir göz atalım:
* Müdürlerin odaları yok. Diğer çalışanlarla aynı büyüklerde masalarda oturuyorlar. Müdürlerin sekreterleri de yok. Sadece genel bir idari sekreter var.
* Çalışma saatlerini çalışanlar kendileri ayarlıyorlar. Ana girişlerde herkes kart basıyor.
* Maaşlar aylık değil iki haftada bir ödeniyor.
* İki haftalık iş programı çizelgeleri doldurulup yönetime veriliyor: Yaptığınız işler, yapmayı planladığınız işler, yapamadıklarınız, niçin yapmadığınız, yapabilmek için nelere ve kimlere ihtiyaç duyduğunuz veya hangi eğitimleri almanız gerektiği, vs.
* Senede bir ve üç aylık dönemlerde, “Öncelikler” başlıklı bir form dolduruluyor. Bu form müdürünüzle aranızda bir sözleşmeyi temsil ediyor. Bu formda, o dönem boyunca yapmayı istediğiniz işler yer alıyor. Bu sayede, davranış biçimleriniz ölçülüyor. Formda şu andaki durumunuzu ve ulaşmak istediğiniz noktayı, kendiniz hangi noktada geliştirmek istediğinizi belirtiyorsunuz.
* İş arkadaşlarınıza nesnel bir şekilde değerlendirmek için form dağıtılıyor. Bu sayede, almanız gereken eğitimleri daha iyi belirtiyor ve sizi sınırlayan risk faktörlerini sıraya koyabiliyorsunuz.
* Her türlü iletişim bilgisayar üzerinden yapılıyor. Bütün teknik dökümanlar bir web sayfasında bulunuyor. Herkes ihtiyacı olan bilgilere anında ulaşıp, kendini geliştirebiliyor. Şirket çalışanlarından hiçbir bilgi saklanmıyor.
* Proje lideri, yapılan her toplantının ardından, son durumu ve karşılaşılan problemleri herkese mail ile gönderiliyor.
* Her cuma günü meşrubat, kek eşliğinde yeni gelenlerin tanıtıldığı toplantı yapılıyor.
* Elemanların yetenek ve tecrübelerine göre bölüm değiştirmeleri zor değil. Hatta buna teşvik ediliyorlar.
* Her türlü konu sonuca ulaşıyor. Her şey takip ediliyor, ve hiçbir şey laf olsun diye söylenip ortalıkta bırakılmıyor.
* Herkes işini yapıyor. Başka türlü davranabileceğini aklına bile getirmiyor. İşini yaparken bilgiyi paylaşmıyorsanız, arkadaşlarınıza yardımcı olmuyorsanız, veya başkalarına engel oluyorsanız, bütün bunlar dikkate alınıyor.
Siz de böyle bir şirkette çalışmak istemez miydiniz?
İstanbul Eğitimler